Uppsala, 2019-09-13

 

Betala med mobilen i butik? Ny studie förutspår stora förändringar i hur vi svenskar handlar.  Swish i kassan kommer fyrdubblas redan under 2020.

Idag publicerar Dagens Handel en färskt studie som förutspår stora förändringar i butikers kassor i Norden. Övergången till  mobila betalningar kan komma att fördubblas i Danmark, Finland och Norge och fyrdubblas i Sverige. 

Henrik Bodén och Karin Bengtsson, båda ekonomer från Uppsala universitet har som en del av sin kandidatexamen genomfört en två månader lång studie tillsammans med Uppsalaföretaget ID24. Studien vände sig till Nordens 100 största detaljhandelskedjor och 68 procent av företagen svarade. Resultaten är spännande och överensstämmer med de trender vi ser globalt, särskilt vad gäller den yngre generationen som lever i mobilen. 

– Jag kom nyligen tillbaka från Kina där man sällan använder betalkort. Allt är praktiskt taget i telefonen – så jag tyckte att dessa resultat var mycket positiva, säger Henrik Bodén, ekonom och studerande på Uppsala universitet som just avslutat en termin på utbyte i Shanghai.

 

Tydlig trend kommer till Sverige: Detaljhandelskedjor övergår till mobila betalsätt

Idag är det bara 11 procent av företagen i Sverige som erbjuder en centraliserad lösning för Swish i butik enligt studien. Antalet detaljhandlare i Danmark, Finland och Norge som erbjuder  Vipps eller Mobile Pay är aningen högre på 29 procent. 

Det är tydligt att Swish, Vipps och Mobile Pay växer i popularitet i hela Norden. Ungefär en tredjedel av de tillfrågade kedjorna (34%) i Sverige har planer på att erbjuda betalning via  Swish i sina kassor under 2019/2020. Ungefär hälften (45%) av kedjorna kommer att acceptera Swish som betalsätt före utgången av 2020. Det kan jämföras med 56% av kedjorna i Danmark, Finland och Norge som kommer att acceptera Vipps och MobilePay vid samma tid.

 

ID24 lanserar ett nytt sätt att acceptera Swish, Vipps och Mobile Pay i butik

Uppsalaföretaget som studenterna samarbetat med kring studien erbjuder tekniska lösningar för att integrera mobila betalningar, och ett antal tillhörande tjänster, i existerande kassasystem. Företagets redan etablerade mjukvara, för kundvända skärmar vid kassorna, uppgraderas nu med  nya moduler för att ta emot Swish, Vipps och Mobile Pay-betalningar.

– Vi lägger just nu till nya moduler så att de 3000 skärmar som vi redan driftar ute i handeln kan lägga till Swish, Vipps och MobilePay som nya betalsätt. Vi hoppas kunna hjälpa många butikskedjor med äldre kassa-system att gå över till mobilbaserade lösningar för att möta och överträffa förväntningar från sina kunder, säger Stephen Mifsud, ansvarig för mobila betallösningar på ID24.

 

Studien handlar om mer än bara om Swish, Vipps och MobilePay

Den färska studien jämför många fler mobila betalningsalternativ än Swish, Vipps och MobilePay. För mer info om framtidens betalsätt, läs hela rapporten på : www.retailswish.se/id24

 

För mer information vänligen kontakta

Stephen Mifsud  +46 707 50 30 30 stephen@id24.com

Henrik Bodén +46 705 69 55 68 henrik.boden.7524@student.uu.se

Karin Bengtsson +46 768 06 84 75 karin.bengtsson.2286@student.uu.se

ID24 är ett Swish-partnerföretag som erbjuder second display lösningar till detaljhandelskedjor sedan starten 2009. Idag har vi skärmar i över 20 länder och anpassar mjukvaran för varje marknad. Kunden i butik kan identifiera, registrera sig, begära digitala kvitton och nu även betala med mobilen. Läs mer på https://id24.com

Bilder är gratis att använda


Karin Bengtsson and Henrik Bodén


Stephen Mifsud
Foto: Johan Mattsson
Bildlänk:
https://tinyurl.com/y3zjxzsf

Swish padda installation
Foto: Johan Mattsson
Bildlänk:
https://tinyurl.com/yxl2oh5w

Exempel på en “Swish padda” startsida Bildlänk: https://tinyurl.com/y2vs9jnl

Butikskedjor som svarade

Accent

AgriMarket

Åhléns

Apotek 1

Apotek Hjärtat

Apoteket

Apoteksgruppen

Arken Zoo

Granit

Bergendahls Food

Best Western Scandinavia

Biltema

BilXtra

Blomsterlandet i Sverige

Boots Norway

Byggi

Carlson

Cervera AB

Christiania Glasmagasin

Clas Ohlson

Coop

Dressmann

Elite hotels

Elkjøp

Elgiganten

First Hotels

Flash

GANT

Gina Tricot

Granngården

H&M

Hälsokraft

Hemtex

Hööks

ICA

Indiska

Intersport

Jula

Kappahl

Kicks

Lidl Sverige

Lindex

Lloyds apotek

Marimekko

Meca

Mekonomen

MQ

Musti ja Mirri

Naturkompaniet

Nordic choice hotels

Nilson Group

NorgesGruppen ASA

Norsk Medisinaldepot

ÖoB Överskottsbolaget

Pandora

Plantagen

Retail and Brands / Brothers

S Group / Prisma

S Group / S Market

S Group / Sokos

Scandic Hotels

Scorrett

Silvan

The Stadium

Thon Hotels

Tøjeksperten

Waynes Coffee

Zizzi

Start typing and press Enter to search